ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

кишечная инфекция

З настанням теплої пори року зростає загроза розповсюдження гострих кишкових інфекції, таких як гастроентероколіти, дизентерія, сальмонельоз, холера, черевний тиф, харчові токсикоінфекції та інші. Свою назву вони отримали тому, що мікроорганізми, які викликають захворювання, перебувають здебільшого у кишківнику людини, звідки виділяються у зовнішнє середовище, а потім із забрудненою водою або їжею потрапляють до травного тракту здорової людини, що призводить до появи нових захворювань.

Загрожує появі кишкових інфекцій також випадкове потрапляння води або полоскання рота при купанні в річках, озерах, ставках.

Характерними ознаками гострих кишкових інфекцій є нудота, блювота, діарея, загальна слабкість, підвищення температури тіла.

Для попередження захворювання необхідно дотримуватись простих і доступних кожному правил:

для пиття і приготування їжі при можливості використовувати чисту питну воду з альтернативних джерел;

обовязково кипятити воду з колодязів та природних джерел;

бажано кипятити воду з джерел централізованого водопостачання;

суворо дотримуватись правил особистої гігієни – ретельно мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;

овочі, зелень, фрукти та ягоди необхідно добре мити під проточною водою та обдавати окропом;

під час купання в відкритих водоймах не ковтати воду.

Бережіть своє здоровя та здоровя близьких Вам людей!

Памятайте, що зберегти здоровя Вам і Вашім рідним допоможуть дуже прості правила гігієни!!!

Державна установа «Харківський обласний

лабораторний центр Держсанепідслужби України»